Dejan Ljuština: Sve medijske akvizicije događaju se zbog profita

Featured image

Kad je KKR došao kod nas, tržište rada je malo živnulo. Meni je osobno KKR spasio život. Mogao sam otići s HRT-a. Imao sam dva srčana tamo, kazao je Zoran Šprajc na panelu “Money never sleeps – Restrukturiranje medijskog tržišta” na kojem se raspravljalo o akvizicijama na medijskom tržištu i što one znače za korisnike.

Dejan Ljuština, glavni partner PwC-a za telekomunikacije, medije i tehnologiju u Centralnoj i Istočnoj Europi, kazao je kako sve medijske akvizicije imaju vrlo jednostavno objašnjenje, a to je profit.

‘Bitno je demistificirati zašto se sve ovo događa, zašto neki United Group kupuje medije. Vrlo je jednostavno: kad nema više rasta u domaćoj industriji, moraš raditi ekspanziju’, kazao je Ljuština. Velika pozornost na panelu usmjerena je na sportska prava za koja su sudionici zaključili da su alat diferencijacije i unikatna vrijednost TV sadržaja.

Slobodan Georgijev iz BIRN-a Srbija i istraživački novinar tjednika Vreme dodao je da su medijske akvizicije u Srbiji fundamentalno političko pitanje jer su ljudi s vlasti počeli braniti telekome.

Primož Pusar, partner i predsjednik uprave Pristop skupine, nadovezao se kazavši kako je iznimno čudna odluka Slovenske agencije za zaštitu konkurencije da United Group mora prodati Sports klub, pogotovo kad se uzme u obzir da je odluka donijeta pet godina nakon pokretanja postupka, što iskače iz svih zakonskih okvira.

‘Ono što je sad najvrijednije je lokalni sadržaj. Počela je utrka za nabavu lokalnog sadržaja i svi žele sudjelovati, od teleoperatera do starih igrača koji su tržištem dominirali zadnjih 50 godina i digitalnih kompanija’, dodao je Pusar.