Dionice Aurora Cannabisa proglašene su novim bitcoinom, a Hrvatska opet kasni

Featured image

Kladio bih se da će za deset godina rekreativni kanabis u Europskoj uniji biti legalan, rekao je Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis Ministarstva zdravstva na panelu ‘I $ U Mary Jane’. Brborović svoj zaključak temelji na procjeni da će tržište rekreativnog kanabisa u EU do 2028. vrijediti čak 60,3 milijardi eura.

Ako ništa drugo ti će ogromni profiti natjerati institucije na promjene. Procjene pokazuju da će 2028. europsko tržište kanabisa ukupno vrijediti 115,7 milijarde eura, a 55,2 milijardi eura biti će vrijedno tržište medicinskog kanabisa. Brojne farmaceutske tvrtke razvijaju nove lijekove na temelju kanabisa. Heineken je već napravio pivo s marihuanom, najavljeno je kako bi uskoro na tržište mogla doći i kanabis Coca-Cola, a zanimljiv je i kozmetičkoj industriji. Estée Lauder nedavno je najavio liniju proizvoda, pogađate, od kanabisa.

‘Dionice najvećeg proizvođača medicinske marihuane Aurora Cannabis zbog svog eksponencijalnog rasta proglašene su novim bitcoinom’, rekao je Brborović. Medicinski kanabis u većini zemalja postao je samo pitanje procedure, no u Hrvatskoj se on još ne može kupiti u ljekarni. Brborović je optimističan jer je Hrvatska prije dva dana pustila na e-savjetovanje zakon koji bi omogućio sadnju kanabisa u medicinske svrhe. I dok Hrvatska ide polaganim i, prema njegovu mišljenju, presporim korakom naprijed, u svijetu se već ozbiljno razmatra legalizacija rekreativnog kanabisa. Legalan je u pojedinim saveznim državama SAD-a, Kanadi, Kolumbiji, Urugvaju, dok se EU očekuje da će ga ubrzo legalizirati Portugal i Španjolska.

Osim što je objasnio konkretne benefit koje bi Hrvatska mogla imati od legaliziranja marihuane, Brborović je istaknuo i povijesni kontekst. Do početka 20. stoljeća kanabis nije bio zabranjen, no 1961. godine 73 zemlje potpisuju Konvenciju o opojnim drogama UN-a. Sastavni dio konvencije bio je Popis opojnih droga temeljem kojih je kanabis stavljen u skupinu sa supstancama koje imaju najjači ovisnički potencijal i nikakva medicinska svojstava. Unatoč tome, istaknuo je, što se u Konvenciji navodi da „uporaba droge u medicinske svrhe jest nužna i ne smije biti bezrazložno ograničena“.

Novi moment dogodio se 1976. godine kada je Robert Randallu sudskom presudom odobreno korištenje kanabisa. Tek 1990. otkrićem kanabinoidnih receptora Miles Herkenhama upotreba kanabisa u modernoj medicini dobiva veću pažnju. Nedugo zatim, u prvoj polovici devedesetih nizozemska ministrica zdravlja Els Borst, kao velika zagovornica medicinskog kanabisa odobrila je njegovu sadnju i tako potaknula novi val promjena u percepciji njegova korištenja.