Evo kako su Netflix i HBO uz hrpu sadržaja otkupili baš hrvatske serije

Featured image

Postali smo mali izvoznici dobre produkcije, poručili su Miodrag Sila i Nebojša Taraba, producenti i vlasnici tvrtke Drugi plan koji su uspjeli hrvatske serije prodati Netflixu i HBO-u. Seriju Novine, čiju su produkciju radili tvrtka Drugi plan u partnerstvu s HTV-om, uz scenarij Ivice Đikića i redateljsku palicu Dalibora Matanića, Netflix je otkupio u travnju ove godine. Osiguralo im je to publiku koja se broji u stotinama milijuna gledatelja. Najpopularniji streaming servis na svijetu drugu sezonu Novina otkupio je na “neviđeno”. No, to nije izoliran uspjeh dvojca iz Drugog plana jer će se na HBO-u emitirati i prva serija snimana na našem jeziku – Uspjeh, čiji scenarij potpisuje Marjan Alčevski, režiju Oscarom ovjenčani Danis Tanović, a Sila i Taraba produkciju.

Na tržište, kažu, sada izlaze sa sjajnim referencama. Strani mediji Novine navode kao preporuku što gledati za vikend.

“Znamo svi da se na Netflixu može pronaći hrpa sadržaja, ali istaknuli smo se zanimljivom temom i načinom snimanja. Šablonskih serija, doduše fantastičnih, ima na pretek. Nedostatak novca kakav je uobičajen za svjetsku produkciju nadoknadili smo talentom”, istaknuo je Miodrag Sila.

Što se tiče suradnje s HTV-om, jedna od uloga javnog servisa upravo je promocija kulture, jezika i domaće produkcije. “Priča u Novinama jest lokalna, ali ima globalni kontekst. Tako da lokalni sadržaji mogu pronaći globalnu publiku. Specifičan trenutak i raspad tog starog, tradicionalnog medijskog sustava možemo smatrati gotovo univerzalnom pojavom”, komentirao je Taraba. Sila i Taraba poručuju da na putu do globalnog uspjeha veliku ulogu imaju prikladne okolnosti na kojima se može susresti prave ljude, ali ipak najvažnije je imati – dobar proizvod.