Igre gladi: Kako proizvesti i prodati hrvatski proizvod?

Featured image

Hrvatska ima sve resurse za proizvodnju hrane, ali nedostaje nam ozbiljan poslovni model koji bi nam omogućio da prehranimo sebe i još izvozimo, poručio je Denis Matijević, direktor konzultantske tvrtke Smarter na panelu ‘Igre gladi’.

Svi trendovi idu u korist domaće proizvodnje, ali sve brojke pokazuju suprotno. Hrvatska poljoprivredna proizvodnja prepolovila se s nekadašnjih 30 na 15 milijardi kuna. Uvoz prehrambenih proizvoda premašio je vrijednost od tri milijarde eura, čulo se na panelu. Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre ističe kako je u toj hotelskoj kompaniji udio hrvatskih proizvoda puno veći od 50 posto koliko se procjenjuje za cijeli sektor. ‘Problem nije proizvodnja niti kvaliteta hrvatskih proizvoda nego logistika i distribucija. Da bi bili efikasni mi želimo da nam proizvod dođe na kućni prag i da ga imamo tijekom cijele godine, a velik dio proizvođača nije u stanju tako raditi’, kazao je Popović.

Davor Bruketa tvrdi kako se dobrim marketingom može napraviti jako puno, samo treba imati dobru priču i raditi nešto što nitko drugi ne radi. ‘Postoje velike, srednje i male uspješne hrvatske kompanije koje su napravile jako puno. Ne možeš raditi isto kao i drugi, moraš raditi nešto zanimljivo. Nekada je trebalo imati puno novca za veliku kampanju, danas je dovoljno snimiti film i poslati ga u svijet. Treba napraviti nešto što drugi ne rade’, kazao je Bruketa.

Svoj je poslovni model, pozicioniranje na hrvatskom i inozemnom tržištu ispričao Zvonko Popović, direktor tvrtke Kanaan iz Donjeg Miholjca iz koje stiže svaki drugi čips i flips u Hrvatskoj. Oko 50 posto proizvodnje izvozi. ‘Na tržištu se borim s najvećim svjetskim proizvođačima. Zato smo ušli u segment ručno prženog čipsa i posebnih vrsta snacka s kojima smo mi na kraju ušli na njihovo tržište što nisu očekivali. Može se, samo treba pronaći način. Jedan je ući u Hrvatskoj s proizvodima u strane trgovačke lance i onda preko tih lanaca izaći na strana tržišta’, kaže Zvonko Popović.