Je li Bosna nova Švicarska i kakve veze jogurti imaju s opstankom Jugoslavije? Satiričari su opet u Rovinju

Featured image

Mislim da je najsretniji čovjek zbog hrvatskog uspjeha na svjetskom prvenstvu bio francuski predsjednik Macron. Zamislite da je umjesto Hrvatske u finalu bila Srbija. Čovjek bi se morao ljubiti s Vučićem, rekao je Dragoljub Draža Petrović, urednik i kolumnist beogradskog lista Danas.

Petrović je s kolegama satiričarima iz BiH i Hrvatske sudjelovao na panelu ‘Nemojte što zamjeriti’. Na najzabavnijem panelu u Rovinju govorili su i Borna Sor i Zvonko Hrabar s News Bara, te satiričari Damir Nišić, Srđan Puhalo i Dragoljub Mićko Ljubičić. U svom su stilu pretresli aktualne teme, od nedavnog nogometnog uspjeha hrvatske reprezentacije, preko Istanbulske konvencije do migrantske krize. Tako se moglo čuti zašto je Bosna potencijalno nova Švicarska, kako silni migranti žele živjeti u Bihaću, kako je Jugoslavija, osim što je imalo malo vrsta jogurta u prodaji, bila zaostala i zbog toga što nije imala nikakvu tehnologiju te još mnogo sličnih doskočica.

Na kraju, bilo je riječi o stereotipno neduhovitim Hrvatima. ‘Mi smo kulturno stvarno različiti. Ne može se reći da Dalmatinci nisu smiješni, a za nas u Zagrebu je to možda istina. Tko god je u Zagrebu uspio kao komičar, došao je od nekud. Možda smo mi neduhoviti jer znamo da nam dolaze duhoviti ljudi. Osim toga, nama je iza leđa Zagorje odakle su i Tito i Tuđman. Mi se u stvari moramo boriti protiv imperijalizma’, ponudio je objašnjenje Borna Sor.