Kako opstati na medijskoj sceni kada 90 posto čitatelja želi besplatan sadržaj?

Featured image

Mislim da svatko u svakom odnosu ide onoliko daleko koliko mu vi dopustite. Kada dogovaramo intervjue s političarima odmah im kažemo da nema zabranjenih pitanja. Zna se dogoditi da ne dođu k nama nego odu na neku drugu televiziju, kazala je Ksenija Kardum, direktorica Informativnog programa Nove TV na panelu o medijima.

Vodeći urednici raspravljali su o tome jesu li mediji čuvari demokracije ili sluge interesa i kapitala? Koliko je ekonomska kriza u medijima utjecala na novinarske slobode? ‘Političari se često znaju hvaliti i govoriti da kontroliraju medije i novinare, ali to nije tako’, tvrdi Zdravko Milinović, glavni urednik tjednika Globus. Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, otkrio je kako je imao incidente s mnogima zbog objavljenih tekstova. Među njima je bila i bivša ministrica Martina Dalić zbog tekstova oko potencijalnog sukoba interesa te bivši premijer Zoran Milanović kojem se nije sviđala jedna kolumna. ‘Posvađao sam se s tadašnjim premijerom Milanovićem zbog kolumne s kojom se nisam slagao. Svi naši novinari slobodno pišu. U redakciji često imamo oprečna mišljenja. Sve treba propitkivati jer je to uloga novinara, a sloboda uključuje odgovornost’, kazao je Klarić.

‘Ekonomska snaga medija jako je bitna za slobodu i odlučivanje. A mnogi tiskani mediji, portali i veliki dio lokalnih medija jedva preživljavaju. Novine su žilave, ali neće svi opstati’, analizira Milinović.

Globus, dodaje, pokušavaju raditi ozbiljno s puno ozbiljnih analitičara i sugovornika, ali da nema marketinških akcija teško bi preživjeli. ‘Do 2007. godine u dnevnim novinama prihod od oglasa bio je 60 postu u odnosu na 40 posto prihoda od prodaje. Od tada su naklade prepolovljene, a prihod od prodaje premašio je 55 posto u odnosu na oko 40 posto prihoda od oglasa’, kazao je Milinović. ‘Činjenica da jedva preživljavamo čini nas ranjivima. Naši jedini saveznici su čitatelji, a u situaciji smo da 90 posto čitatelja želi besplatan sadržaj.

Naša novina vrijedi manje od kave na benzinskoj, upozorava Robert Frank, glavni urednik Glasa Istre. Vodeći ljudi hrvatskih medija ipak su uvjereni da će najkvalitetniji mediji opstati jer i dalje imaju jak doseg. Prihode od pada naklada pak nadoknađuju novim proizvodima kao što su specijalna izdanja, posebni marketinški projekti i konferencije. ‘Kod nas je formula jednostavna. Oglašivači dolaze na gledanost koja dolazi kvalitetom. To se gradi godinama i teško je ostati na toj razini, ali formula se nije promijenila. One sekunde kada ti gledanost padne oglašivačima više nisi zanimljiv. Jako moramo razmišljati kako zaraditi novac’, ističe Ksenija Kardum.