Kako savjetovati predsjednika? Evo kako izgleda West Wing u regiji

Featured image

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije pobjegao od pitanja novinara. Druga je stvar koliko se novinarima sviđaju njegovi odgovori. Problem novinara je u tome što Vučić kaže što misli, poručila je Suzana Vasiljević, savjetnica za medije Aleksandra Vučića na panelu ‘West Wing – Kako savjetovati predsjednika’.

Tvrdi kako nikada nije određivala koja će pitanja novinari postaviti ili cenzurirala objave medija u Srbiji.

‘Predsjednik Vučić nije ni sa kim u konfliktu. Uvijek je to samo razmjena mišljenja pa tako i u slučaju Hrvatske. Ružno je što se Kosovo pokušava pretvoriti u regionalni problem. Građani Srbije očekuju čudo po pitanju Kosova, tog čuda nema, a mi ne želimo građanima dati lažnu nadu’, kazala je Vasiljević.

Krešimir Macan, donedavni savjetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, nije zadovoljan kako je sve funkcioniralo na tom mjestu, a glavnim problemom smatra planiranje. ‘Morate imati plan, odrediti temu tjedna i držati se toga, a na ostala pitanja odgovarati uz glavnu temu, a ne da vam mediji diktiraju o čemu govorite’, rekao je Macan. Savjetnike za medije usporedio je s nekadašnjim dvorskim ludama, koje su vladaru otvoreno govorile i ono što mu se nije sviđalo. Strateški konzultant Stojan Pelko, koji je vodio kampanju bivšeg slovenskog premijera i sadašnjeg ministra vanjskih poslova Mire Cerara, najvažnijim smatra direktan kontakt s predsjednicima jer se savjetnici inače izgube u dvorskim spletkama. ‘Na izbore ima smisla ići samo kao izazivač. Uvijek je lakše prodati novo lice u politici, nego ponovno pobijediti na izborima’, ističe Pelko.

Takav primjer je i bivši komičar, novi slovenski premijer Marjan Šarec, koji je na parlamentarnim izborima uspio kapitalizirati raniji neočekivano dobar rezultat na predsjedničkim izborima. Ostale stranke u koaliciji su ga podržale, kaže Pelko, samo da na vlast ne bi došao vođa desnice Janez Janša.