Kreativna industrija na izazove mora odgovoriti kreativnošću

Featured image

Marketinška industrija se mijenja. Razvoj tehnologije disruptirao je medije i komunikacijske kanale, konzultanti ulaze u budžete namijenjene advertising kampanjama, izbijajući novac iz ruku kreativnih agencija. Kako agencije mogu odgovoriti na ove trendove? Koja je njihova komparativna prednost u odnosu na izazove koji su pred njima?

Odgovore su na panelu ‘Goodbye Mr. Sorrell?!’ tražili Damir Ciglar, direktor zagrebačkog Imaga, Sašo Dimitrevski, partner i član uprave Pristop skupine iz Slovenije, izvršni direktor McCann Adriatica Srbije Vladimir Dimovski te Jovan Stojanović CEO Direct Medie. ‘Agencije su postale debele i lijene’, zaključio je Ciglar. Izgubile su svoje mjesto u board roomu i kontakte s direktorima u klijentskim kompanijama. Disrupcija i promjena riječi su koje se koriste kada se govori o budućnosti praktički svih industrija, a bitne su i kada se govori o budućnosti agencija. No, što je prednost agencija? Koja je dodana vrijednost koju imaju u odnosu na konkurente?

‘Ne bojim se za sudbinu kreativnih agencija. Zamislite situaciju da Volvo dođe s briefom da treba kampanju za šlepere. Znači, ne može gore. I na jednom sastanku neki dečko kaže, hajde da stavimo dva šlepera neka voze usporedno autocestom. Drugi kaže neka voze unatraške . Treći neka netko radi špagu među njima, četvrti – neka to bude Jean Claude Van Damme. To ne možete dobiti nigdje drugdje’,  zaključio je Vladimir Dimovski.