Kristian Novak: Nikada ne pišem da bi provocirao, a uvijek se netko srdi na mene

Featured image

Hrvatska kulturna scena dugo nije imala zvijezdu kalibra Kristiana Novaka. Bivši profesionalni karataš objavio je dva hit romana, oduševio kritiku, ali i podigao buku koju možda i nije želio. Njegov prvi roman Črna mati zemla uzjogunio je konzervativne udruge, a drugi, Ciganin ali najljepši, nekima je bio sporan zbog naslova.

‘Nisam želio takav PR. Na kraju je tako ispalo. Živimo u vremenu u kojem jednom izjavom možeš čovjeku uništiti život. Kada te netko optuži da promičeš pedofiliju, to je najgora kvalifikacija koju je moguće dobiti. Zanimljivo, ja nikada ne pišem da nekoga isprovociram, ali nekako se uvijek netko srdi na mene”, rekao je Novak na panelu na Weekend Media Festivalu nazvanom po njegovom drugom romanu.

Novak je na panelu govorio o svom kreativnom procesu. ‘Pisanje je samo po sebi teško. Ne radim razliku između kreativnog i ne kreativnog pisanja. Kada pišem radim duboku introspekciju i tek se onda vraćam na društvenu razinu. Imam potrebu kopati po sebi. Naravno, to nije autobiografsko djelo, ali taj proces introspekcije je mučan. Te mučne priče koje imam u sebi, nakon što pročitaju romane, imaju i drugi ljudi, pa smo u istoj gabuli’, rekao je.

Črnu mati zemlu, pisao je kad nije imao djecu pa je svako jutro odvajao po tri  sata za pisanje, a navečer, nakon posla, radio bi još par sati. ‘Kada sam radio Ciganina, Lana je bila s nama. Pisao sam kada bih imao 15 minuta mira. Bitno je samo da imaš drive. Da izdržiš taj težak period, nakon kojeg ćeš imati priču na koju ćeš biti ponosan. Črni mati je intimna knjiga, ali u Ciganinu sam pisao o ljudima koji nisu ja. Istraživao sam skoro dvije godine, što o Romima, što o Kurdima, što o krijumčarima. Nakon toga sam imao grafove, bilješke, podatke. Tek tu je počelo pisanje. Kada sam počeo pisati lik Sandija, shvatio sam da Rome uopće ne poznajem iako ih viđam cijeli život. Ne znam koje su njihove težnje, koje su njihove patnje’, rekao je Kristian Novak.

Otkrio je i u koliko je primjeraka knjiga prodao. ” Ciganin je prodan u devet tisuća primjeraka, Črna mati u sedam. Inače, domaći romani se prodaju između 500-600 primjeraka. Ako se dođe do 1000, već imamo hit”, pojasnio je Novak.