Nema brige za free to air televiziju, a budućnost leži u domaćem sadržaju

Featured image

Koliko je još preostalo klasičnoj free to air televiziji i kad ćemo svi preći isključivo na OTT platforme, raspravljalo se na panelu “Will Netflix Eat The Free TV World?”. Richard Brešković direktor marketinga Hrvatskog Telekoma, Tony Jordan predsjednik uprave britanske produkcijske kuće Red Planet i Henning Tewes, predsjednik uprave RTL Hrvatska otvorili su raspravu s tri različita stajališta. Henning Tewes podsjeća da se o propasti televizije priča već godinama, no iako su promjene konstantne i neizbježne, propast televizije predviđaju oni koji ne razumiju ovaj posao. RTL, kaže, ulaže puno u vlastiti sadržaj jer želi posjedovati intelektualno vlasništvo nad sadržajem u programu. Jedan od noviteta je streaming platforma RTL Play koja, tvrdi Tewes, ima jako sličnu publiku kao RTL, samo 15-ak godina mlađu. 

‘Zanimljivo, jedna iznimno popularna turska sapunica gotovo da uopće nije izgubila na gledanosti kad se preselila na RTL Play. Jednog dana i ta platforma će se naplaćivati’, poručio je Tewes. Govoreći o trendovima konzumacije sadržaja Richard Brešković je kazao da publika u Hrvatskoj voli binge-watchati, a povećava se i gledanost on demand televizije.

‘Publika u Hrvatskoj prati trendove kakve vidimo u SAD-u. Možda ne u tolikoj mjeri, ali ih prati’, kazao je Brešković.

Budući da je HT distributer sadržaja pažljivo biraju i ulažu u content. Potencijalni rast Brešković vidi u kratkim video formama od maksimalno 12 minuta, prikladnih za gledanje na mobitelu tijekom vožnje ili na školskom odmoru. 

‘Film od osam nastavaka od 12 minuta zvuči zanimljivo’, složio se i Jordan koji je kazao kako ovo razdoblje, njemu kao piscu, ne može biti bolje – svi žele kvalitetan i originalan sadržaj, no smatra da kreativci moraju ostati samostalni kako bi ostali kreativni. Između ostalih, Jordan surađuje i s nekoliko hrvatskih kuća. Iako su ovdje budžeti značajno niži od zapadnih, Tewes to vidi kao prednost koja industriju tjera da bude kreativna i upravo to vidi kao dobar smjer razvoja. Uvjeren je da će američki sadržaj izgubiti privlačnost, dok će domaći sadržaj preuzeti primat u Hrvatskoj.

Brešković u budućnosti vidi još puno platformi poput Netflixa, a HT kao agregator koji svojim klijentima nudi najbolju ponudu. No, u istoj budućnosti s pojačanom on demand ponudom živi i free televizija, kazao je Brešković, odgovorivši na glavno pitanje panela.