Pete Radovich: Zašto raditi reklame vrijedne milijune dolara u kojima nema proizvoda

Featured image

‘Make them care’. Ispričajte priču tako da s ljudima do kojih trebate doći postignete emocionalnu povezanost, a ne da im gurate svoj proizvod, poručio je Pete Radovich, kreativni direktor CBS-a, dobitnik najprestižnijih nagrada u svijetu marketinga i komunikacija na jednom od najposjećenijih panela na Weekendu ‘Tell Me a story’.

‘Kompanije zaboravljaju da ljudi plaćaju kako bi pobjegli od reklama. Vratite se osnovama, pronađite i ispričajte dobru priču bez guranja proizvoda. Ljudima je stalo, zato je vrhunski story telling  najučinkovitiji način da pokažete vrijednosti branda’, poručuje Pete Radovich.

Njegov četerominutni TV spot “Teasing John Malkovich” postao je viralni hit s milijunima pregleda u samo nekoliko sati emitiranja. Radovich je u Rovinju otkrio kako prvo nije očekivao da će Malkovich pristati raditi reklamu za Super Bowl. U trenutku kada je dobio pristanak dogodio se ogroman pritisak kako osmisliti koncept koji će biti u duhu jedinstvenog Malkovicha. A kada je prošao i koncept produkcija je dobila samo četiri sata za snimanje. Rezultat je bio spektakularan – jedinstvena reklama za Super Bowl u trenutku kada se činilo da naprosto nema ničeg novog što bi se moglo ispričati o ionako najgledanijem sportskom događaju u Americi.

Pete Radovich je na konkretnim primjerima najboljih reklama pokazao što doista znači dobar sadržaj. U reklami za ne tako popularnu američku ligu sport je u fokusu samo 15 sekundi od ukupno četiri minute. U reklami koji je top globalni brend platio pet milijuna dolara, proizvod se uopće ne spominje. Pojavljuje se tek na kraju reklame. Da je bilo kako drugačije, poručuje Radovich, gledatelj bi umjesto u ekran gledao u svoj mobitel.

‘Ne možete prevariti ljude. Svi imaju neku svoju priču i mobitele. Mogu sami stvarati sadržaj. Riskirajte’, poručuje Pete Radovich.