Weekend Govornici

Petra Theman

Ministarstvo vanjskih poslova Finske, ravnateljica javne diplomacije / Finski promidžbeni odbor, glavna tajnica (Finska)

Petra je finska diplomatkinja, stručnjakinja za odnose s javnošću i ključna osoba iza jedne od najuspješnijih svjetskih digitalnih PR kampanja, unutar koje je Finska postala prva zemlja na svijetu sa nacionalnim setom emojija.

Petra je od 2003. godine zaposlena u finskom Ministarstvu vanjskih poslova gdje je radila na nekoliko istaknutih pozicija, kako u Finskoj tako i u inozemstvu. 2007. godine izabrana je za Komunikatora godine, što je priznanje koje dodjeljuje Odjel za komunikacije u Ministarstvu vanjskih poslova. Tijekom posljednje tri godine Petra radi kao ravnateljica javne diplomacije i glavna tajnica Finskog promidžbenog odbora.

Njezina karijera u vanjskim poslovima bila je na čekanju pet godina tijekom kojih je Petra radila kao glavna izvršna direktorica organizacije Audiovisual Finland gdje je bila odgovorna za promociju izvoza i podučavanje sadržajne i medijske industrije. Petra je bila i voditeljica odnosa s javnošću i komunikacija u tvrtki Tellabs Inc., IT i telekomunikacijskom poduzeću u kojem je radila na unutarnjim i vanjskim komunikacijama u nordijskim zemljama. Njezino dosadašnje iskustvo u komunikacijama varira od novinarskog posla za finsku radioteleviziju YLE do predavanja u meksičkom zatvoru za mlade.


Finski emojiji, analiza slučaja digitalne diplomacije današnjice

Finska je prva zemlja na svijetu koja je objavila vlastiti skup službenih, od države odobrenih emojija na temu Finske. Finska zbirka emojija sadrži 62 ironičnih piktograma koji su kreirani kako bi objasnili teško opisive finske emocije, riječi i običaje. Finska zbirka emojija osvojila je brojne domaće i inozemne nagrade u komunikacijama, oglašavanju, digitalnoj diplomaciji i brendiranju zemalja, među kojima je i nagrada u kategoriji Viral Communications na dodjeli Digital Communications Awards 2016 u Berlinu, nagrada za Najbolju uporabu društvenih medija na konferenciji City Nation Place London 2016 te nagrada za Najbolju inovaciju godine na dodjeli nagrada State of Digital Diplomacy Awards 2016. “Finska ima mnogo prednosti, ali i neke slabosti, baš kao i svaka zemlja”, kaže Petra. “Pristup komunikaciji brenda zemlje na ovakav iskren i autentičan način privukao je nevjerojatan interes i brojne nove kontakte i suradnje”. Emojije je imalo priliku vidjeti oko 250 milijuna ljudi diljem svijeta.