Prvi web pretraživač koji potpuno štiti privatnost korisnika uskoro u hrvatskoj verziji

Featured image

Zašto u svojim domovima imate zavjese na prozorima, a istovremeno ne razmišljate koje sve podatke o sebi ostavljate korištenjem web tražilica? Pitanje je to koje je na predavanju ‘The Search Engine That Respects Your Privacy’ postavio francuski stručnjak za sigurnost, osnivač kompanije i web tražilice Qwant Eric Léandri.

‘U posljednje vrijeme svjedočili smo i masovnom nadzoru. Ljudi više ne istražuju, primjerice, pojmove povezane s terorizmom, bilo da su novinari ili pojedinci, zbog straha da se u njih ne posumnja. Web tražilice su način putem kojeg dolazite do informacija, ali i način kako se dolazi do informacija o vama. Google vaše privatne podatke prikuplja putem aplikacija koje na njemu koristimo – Google maps, Gmail, Google search, agenda, drive – sve su to načini na koje se otkrivamo. Facebook također prikuplja podatke o vama”, kazao je Léandri.

Upravo s ciljem povećanja sigurnosti korisnika interneta, Léandri je s investitorom Jeanom Manuelom Rozanom i stručnjakom za tražilice Patrickom Constantom 2011. godine osnovao tvrtku Qwant koja je dvije godine kasnije lansirala i istoimenu tražilicu. Qwant je alternativa svemu na što smo da sada navikli – radi se o prvom web pretraživaču koji štiti slobodu korisnika i ne personalizira rezultate. Nema “kolačića”, nema povijesti pretraživanja – sve je enkriptirano i sigurno. Osim kao ekstenzija web preglednicima, Qwant je dostupan i kao mobilna aplikacija za Android te App Storeu. Putem ovog europskog pretraživača na mjesečnoj bazi oko 70 milijuna korisnika u prosjeku pretraži 10 milijuna pojmova, a sve je popularniji i van europskog kontinenta.

Osim što jamče potpunu privatnost, istaknuo je Léandri, u Qwantu neprekidno rade na nadogradnji svoje usluge. Postoje različite platforme – od Qwant Sporta, Qwant Musica pa do Qwant Shoppinga i Qwant Paya, dodatka koji omogućava sigurno plaćanje i praćenje transakcija. I možda najvažnije: djeci se ne može zabraniti korištenje interneta, napominje, ali se njihove pretrage mogu učiniti bitno sigurnijima.

‘Tome služi Qwant Junior, web tražilica namijenjena djeci od 6 do 12 godina koja ne uključuje rezultate povezane s nasiljem, govorom mržnje te drugim neželjenim sadržajem, s time da djeci ne prikazuje ni reklame’, pojasnio je Léandri te najavio da bi Qwant uskoro trebao biti dostupan i na hrvatskom jeziku.