Sve se industrije moraju disruptirati i nešto žrtvovati, samo najuspješniji opstaju

Featured image

U nekom trenutku, vašu će kompaniju transformirati tržište ili će to tržište transformirati netko drugi. Disrupcija je stvar svakodnevice, a brzina promjene se strašno povećava’, poručio je Mladen Fruk, partner McKinseya za Hrvatsku na panelu ‘Disrupt Yourself’.

Sudionici panela poručili su da ne postoji trenutak u kojem neka kompanija mora donijeti odluku o transformaciji jer se trendovi mijenjaju svakodnevno i potpuno se brišu granice između industrija iz koje može doći neki novi ‘izazivač’. Tehnologija potpuno mijenja tradicionalne industrije. Oni koji se ne prilagođavaju ne opstaju, a istovremeno se u garažama stvaraju neke nove top svjetske kompanije. ‘Na spomen pojma disrupcija, duhanska industrija nije prva pomisao jer je riječ o industriji koja je 150 godina poslovala na isti način. BAT je u posljednjih nekoliko godina uložio 2,5 milijarde dolara u proizvode nove generacije.

Put prema naprijed u našoj industriji je smanjenje štetnosti i to već dugo znamo. Postoji cijeli niz proizvoda nove generacije u našoj industriji, a mi smo uvjereni da ćemo ih kreirati još mnogo, kazao je Antal Bekefi, generalni direktor regije Adria u BAT-u.

Siniša Đuranović, stariji potpredsjednik Hrvatskog Telekoma, ne slaže se kada se telekome svrstava u tradicionalne industrije. ‘Mi možda dugo postojimo na tržištu, ali telekom je danas jedan od drivera promjena u društvu. Mi smo pokretač promjena u svim zemljama u kojima poslujemo.

Telekomi najširoj populaciji donose nove tehnologije, oni su nositelji digitalizacije. Dogodile su se brojne transformacije u ovoj industriji’, rekao je Đuranović. A kada je trenutak za promjenu? Da su promjene neprestano tu dokazuje i trend prema kojem je prosječan životni vijek kompanija iz sastava S&P 500 indeksa danas 15 godina, dok je prije osamdesetak godina bio na razini od oko 90 godina.

‘Mislim da je to jedno od najtežih pitanja. Ne samo kada se mijenjati, nego i kako odrediti brzinu promijene. U velikim biznisima, morate nešto žrtvovati. Morate vagati između zadovoljstva dioničara i budućnosti. Konstantno pratimo trendove. Duhanska industrija je na novom početku. Shareholderi su uzbuđeni oko vaše vizije za budućnost, ali stalo im je do rezultata posljednjeg tromjesečja. Mi moramo misliti na oboje’, poručuje Antal Bekefi.