U agencijama više nije dovoljan talent, samo inovativni projekti donose razliku

Featured image

U priči u transformaciji agencija važno je da se agencije promijene i uče od drugih. Nije dovoljno imati samo talent, već je potrebno i znanje 21. stoljeća, poručio je Anđelko Trpković, CEO Publicis Groupe Adriatic regije na panelu (R)evolucija agencija.

Trpović je istaknuo kako se u protekle tri godine najveći dio akvizicija kreativnih agencija u svijetu odnosi na konzultantske kuće kojima je nedostajalo insighta, što govori o važnosti business designa, ali i činjenici da je vrijeme da se stvari okrenu i da agencije krenu preuzimati konzultantske tvrtke.

Predstavnici top agencija u regiji na panelu su predstavili inovativne projekte kojima su napustili tradicionalne modele te unijeli promjene u arenu agencijskog poslovanja.
Kampanju za Lav pivo u Srbiji predstavio je Relja Jović, direktor digitalnog razvoja I&F McCann Grupe. Za tu kampanju agencija je od klijenta dobila input da komuniciraju vijest da više ne koriste kukuruz u svom pivu, odnosno da proizvode nekukuruzno pivo. Došli su do ideje da od kukuruza naprave kokice i na taj način komuniciraju željenu poruku.

Naposljetku su ostvarili uspjeh te je prodano 50.000 paketa kokica. Mitja Tuškej, direktor agencije Direct Media iz Slovenije, govorio je o projektu Štartaj Slovenija koji su radili za SPAR. Agencija je na kampanji koja je na posebnim policama nudila proizvode mladih poduzetnika radila tri godine. Projekt je zbog kulturnog konteksta, pozitivne priče i načina komunikacije oduševio struku. U Sloveniji je broj mladih kupaca u SPAR-u porastao za 50 posto. – Važno je da klijenti agencije uključe što prije u projekt, a na samom kraju u svrhu promocije. Svi ovi projekti ne samo da su cool nego su imali fenomenalne rezultate – rekao je Daniel Ackermann, suosnivač i CEO Degordiana.