Zlatko Dalić: Reprezentacija je bila moj san. Još u ožujku sam odlučio da odlazim, ali na kraju nisam mogao

Featured image

Kad sam preuzeo reprezentaciju, situacija je bila dosta nezgodna i teška. Ne bi me ni zapala da je bilo bolje, kazao je najuspješniji hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić u Rovinju. ‘Poziv od moje reprezentacije je poziv koji sam čekao cijeli život. Cilj mi je bio jednog dana postati trener hrvatske nogometne reprezentacije. Vjerovao sam u igrače, u sebe i svoj rad’, dodao je Dalić.

Gostovanje na Weekend Media Festivalu potvrdilo je da je interes za njega i dalje ogroman. Svi su željeli fotografiju. Dalić je otkrio da mu je ustvari neugodno pozirati, ali se rado odazove svakoj molbi fanova. ‘Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu i razumijem interes javnosti. Ono što je meni jako bitno je da ću ostati isti i nastaviti piti kavu s kim sam ju i prije pio, kazao je. Tajna uspjeha koji se i dalje detaljno analizira je, kaže, u tome što je svakom igraču pristupio individualno. Stekao njihovo povjerenje, dao im svoje i uvjerio ih da su sposobni ostvariti velike rezultate.

‘ Niti jednu odluku nisam donio bez njih. Uvijek sam razgovarao s njima i pitao ih za mišljenje te tek tada odlučivao o svemu. Bezgranično sam im vjerovao, a tražio sam isto i od njih. To povjerenje je svakodnevno raslo i na kraju smo jednostavno ‘kliknuli’. Mislim poslije pobjede nad Argentinom, objasnio je Dalić. Nikad se, kaže, nije bavio psihologijom nego je postupao onako kako je osjećao da treba. Uvelike mu je pomoglo iskustvo iz arapskih zemalja gdje igrači imaju apsolutno sve blagodati pa je pravi izazov motivirati ih da se bore na terenu.

‘To iskustvo mi je pomoglo da iz igrača izvučem maksimum i što je najvažnije, da mi počnu vjerovati. Kad su shvatili da možemo biti prvaci svijeta, oni su mene vukli naprijed’, otkrio je. Svjetsko prvenstvo u Rusiji brojilo je mnoge uspjehe Dalićevih izabranika, ali i jednu neugodnu situaciju koju si izbornik još nije oprostio.

‘Nisam ponosan ni sretan zbog onoga što se dogodilo s Nikolom Kalinićem. Mislim da je to moj poraz. Jedini poraz iz Rusije jer nisam uspio i njega uvjeriti u svoju viziju. Život i posao ponekad zahtijevaju teške odluke te čovjek nekad jednostavno mora presijeći. Da se nastavilo tako, ne bismo napravili ovakav rezultat. Ponovit ću, nisam sretan ni ponosan zbog toga, priznao je Dalić dodavši da bi učinio isto da je bila riječ o Mandžukiću ili Modriću. Još u ožujku je zajedno s obitelji odlučio da se nakon Rusije oprašta od reprezentacije, no ipak se predomislio kad je vidio kakav je nacionalni uzlet izazvao njihov uspjeh na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

‘Kad sam vidio sve te emocije i pozitivu kod ljudi, jednostavno nisam imao pravo to napraviti. Ja stalno govorim o domoljublju i da sam tad otišao, kakvu bi sliku poslao ljudima? Drugi motiv za ostanak bili su igrači koji su se iskazali i sigurno će na EP-u napraviti puno toga, kaže Dalić koji se zahvalio navijačima i medijima na velikoj podršci reprezentaciji za vrijeme SP-a. Poručuje da ga veliki poraz od Španjolske  nije uznemirio.