Zlatno doba nezavisne produkcije u regiji

Featured image

Nezavisna produkcija u Hrvatskoj i regiji kao da je ušla u novo zlatno doba, kaže Dario Vince, vlasnik Ring produkcije i predsjednik Hrvatske udruge nezavisnih producenata. ‘Kao odgovor na monopol u proizvodnji sadržaja, javila se potreba za uvođenjem pluralizma u produkciji. Producent pokreće, inicira i brine o projektu te do kraja, odgovara za njega, a nezavisne su se produkcijske kuće tako pokazale fleksibilnima, mobilnima i s mogućnošću specijalizacije u određenima vrstama sadržaja.

Danas imate otvoreno tržište na kojem cirkuliraju oni koji svojim proizvodom žele biti konkurentni. Ključno je mijenjati paradigmu’, ističe Vince. Damir Novinić, pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a, kaže kako se u produkciji događaju odlične stvari. ‘Suradnja s neovisnom produkcijom daje dobre rezultate. HRT ima značajan udio kvalitetnog, nekomercijalnog sadržaja”, poručio je Novinić.

Josip Popovac, predsjednik Vijeća i ravnatelj Agencije za elektroničke medije, tvrdi da je HRT jedna od najboljih televizijskih kuća u Europi. ‘Posljednjih se godina dogodilo nekoliko izvrsnih projekata. HRT je jedna od najmoćnijih institucija u Hrvatskoj, pokretač svega u medijima i dobrom dijelu kulture’, poručuje. I u susjednoj se Srbiji stvari također kreću na bolje.

‘Unatrag nekoliko godina situacija je djelovala beznadno, praktički smo u jednom trenutku odustali. Prava nezavisna produkcija nije imala dovoljno prilike i izgledalo je kao da nema perspektive. Sad imamo nevjerojatnu situaciju u Srbiji: ne možete naći tajnicu režije, a imate sve više posla. Uglavnom je riječ o igranim serijama s manjim brojem epizoda’, rekao je Branislav Antović, izvršni direktor Sektora za razvoj i nove poslove RTS Srbija. On ističe i da su prihode branše preuzele kabelske tvrtke, a raspravljalo se i o autorskim pravima.

‘Emitiranje pojedinog sadržaja košta nas više nego produkcija vlastitog. Jedan od novijih primjera u posljednje vrijeme je serija Meso. To je mračna priča mladog i nepoznatog autora, jaka i suvremena drama koja je djelovala kao da nije za javni servis. No, ustupili smo udarni termin i serija je postala hit”, ispričao je Antović.